Kun fasismi tuli altaaseen
Sen piti olla hauskaa! Me tulimme urheilemaan! Ei tässä näin pitänyt käydä...aina asiat eivät mene kuten on aiottu. Yhteiskuntia on noussut ja tuhoutunut, pieni joukko urheilijoita ei voi olla kovin suuri asia. Kuitenkin väitän, että se miten me suhtaudumme pieniin kertoo luontomme paremmin kuin rekrytointifirman konsultti. Tämä on tarina siitä, kuinka unelma särkyi, kuinka kansa käänti katseensa toisaalle ja antoi hiljaisen hyväksynnän, kuinka kaikki jonka piti olla ei ollut enää. Turhuuksien roviolle palamaan, ne liekit sulattavat vaikka Sauronin sormuksen.
Voisinpa sanoa, että tarina menee näin. "Eräänä aamuna olin uimassa kuntouintiani reunaradalla. Siinä vesijuoksijoiden vieressä, kyllä te tiedätte. Olin uinut noin pari sataa metriä kun se tapahtui. Fasismi tuli altaaseen. Kireä lakki, oikeat elkeet. Hymyili ystävällisesti mutta tiesin vaistonvaraisesti että sillä on Buddhan hymy mutta skorpionin sydän. Toivoin, että juoni etenee peruskaavan mukaan. Isot pärskeet pienillä vauhdeilla ja sitten saunan kautta kahville."
Fasismiin assosioidaan voiman ihannointi. Se kenellä miekka on sitä heiluttakoon. Fasismi ei siedä liberaalisdemokraattista toimintaa eikä kommunismia. Se on korporaatiopohjaisen järjestelmän kannattaja. Hallitusvetoinen hirviö joka ei tarvitse kykyä eikä älyä hallitakseen. Voima. Joukkoja ei voi hallita ilman kykyjä ellei ihminen luonnostaan taivu helposti dogmaan minä-käännän-pään-ja-sivuutan-vaikka-kansanmurhan-kunhan-kukaan-ei-vie-minun-snickers patukkaani-ja-jos-vie-niin-kunhan-ei-kokonaan-eikä-pyydä-tekemään-mitään. Joku suuri ajattelija sanoi että kansa on tyhmä. Väitän, että vaikka tuo jossain määrin totta onkin, kansa, tai perusihminen on järjestäytymätön yksilö, joka näennäisesti kuuluu joukkoon. Miten luulette, että keskitysleirit menivät läpi. Jokainen järkevä, tunteva ihminen paheksuu vahvasti mutta kukaan ei tee mitään. Fasismin voima perustuu voimannäyttöön, ei välttämättä edes sen käyttöön.
Korporaatioteorian mukaan hävitetään eri puolet ja niiden mukana käsitteet jotka erottavat ryhmiä. Parlamentarismi korvataan eri lähtökohdista muodostettavalla systeemillä, jonka perusteena on vahvan ammattiosaamisen käyttäminen kaikkien hyväksi. Kaikki tehdään yhdeksi, vaikka väkisin. Se on hyvyyttä. Se on fasismia. Pysyvä kriisi, pelko jostain vielä huonommasta ja epäily kaikkea uutta kohtaan ovat käyttökelpoisia käsitteitä yksimielisyyden saavuttamiseksi. Kriisijohtaminen ei kuitenkaan vaadi fasistista ajattelua.
Fasismia voi esiintyä ilman valtiota, ilman satoja tuhansia ihmisiä. Fasisimi on aate, ajatus siitä kuinka asiat tulisi hoitaa. Fasismi ei tarkoita väkivaltaa vaan kontrollia. Norjalaisen rauhantutkija Gaultungin "uusi fasismi" tarkoittaa vallan, myös väkivallattoman vallan, rajoittamatonta monopolia. Sota nähdään valtion hyväksyttävänä toimintana, sota normalisoidaan ja sotaa jopa jatketaan loputtomasti. Sota voi tarkoittaa esimerkiksi järjestökentässä tilaa, missä yksimielisyyttä ei ole saavutettu, missä eri ryhmien välillä on erimielisyyksiä. Tai kriisiä, tilaa joka ei ole vakaa. Johto valitsee kuitenkin aina puolensa. Kontrolli on rajoittamatonta valvontaa "turvallisuuden" nimissä, se on vaitiolopykäliä, se on kaikkea mitä läpinäkyvä, rehellinen toiminta ei ole. Jos se ei ole fasisimia sillä ei ole mitään salattavaa.
Miksi. Galtungin mukaan vallanpitäjien tavoitteena on, että ihmiset pelkäävät ja eivät avaudu eivätkä tee konkreettisia tekoja välttääkseen äärimmäisen rangaistuksen, mikä vaihtelee äärimmäisestä rangaistuksesta toiminnasta pois sulkemiseen. Salailun verhoa raottavista henkilöistä tehdään ei-henkilöitä. Kyseenalaistaminen on tabu. Persona non grata. Fasismi perustuu kontrolliin, harvain valtaan ja salaiseen poliisiin ja vasikoihin. Myydään oma isoäiti. Arvojen kuolema seuraa äärimmäisyyksiin vietyä kontrollia ja valvontaa. Fasisimin ikeessä eläminen on selviytymistä. Salaiset kokoukset, eksklusiivinen pääsy vapauksien piiriin ja erottelu. Arvot, jotka kieltävät oman edun, eivät elä tässä ekosysteemissä. Hyvyyttä ei ole. On vain toivoa ja vaihtoehtoja.
Arvot ja luottamus. Fasismi ei ole vahva. Se perustuu julkisivuun. Sitä vastaan taistellaan arvoilla ja luottamuksella, yhteisöllisyydellä. Kun usko on vahva usko ei horju eikä kukaan voi koskea sinua.
Kommentit
Lähetä kommentti