Kuka sinua on opettanut

Joskus kun ihminen reflektoi asioita, joita on tapahtunut, ihminen voi oppia ja arvostaa omaa tekemistään enemmän. Pitkä tarina lyhyeksi mietin tänään henkilöä, joka on innostanut minua, jolta olen oppinut asioita ja joka on tehnyt suhteellisen uskomattomia asioita. Tämä kaikki perustuu pitkälti kohtaamisiin tämän henkilön kanssa 1990-luvun loppupuolesta 2000-luvun alkuun. Perusteena on tapahtumat jotka olen itse kokenut ja tarinat jotka olen kuullut ilman välikäsiä. Luonnollisesti omalla tulkinnalla. 

Kamppailu-urheilun maailma oli silloin erilainen kuin nykyään, vaikkakin se mikä nykyään on legendaa tapahtui juuri silloin. Ensimmäinen UFC. Brasilialainen jiu-jitsu tuli parrasvaloihin kun Royce Gracie voitti kaksi ensimmäistä turnausta. Laji saavutti validiteetin periaatteessa yhdessä yössä. Sallittakoon ilmaisu dramatiikan nimissä. Toinen laji, joka oli silloin kovassa nosteessa ja ennenkaikkea maineessa oli Wing Tsun kung fu. Olin itse silloin vahvasti mukana ja tämän johdosta tapasin myös Sifu Eminin. 

Nopea historiikki lajista. Laji on ainoa, jonka on kehittänyt nainen, hyvin perinteinen etelä kiinalainen tyylisuunta joka suosii suoria liikkeitä ja matalia potkuja. Tyyli on ainoastaan joitain satoja vuosia vanha. Eli nuori mittapuussa missä näitä juttuja yleensä mitataan. Suoraviivainen ja tehokas tyyli, tehty vahingoittamiseen eikä urheiluun. Aikaan johon sijoitan tarinaa, tyyli oli suosituin kung fu suunnista. Kuuluisin harjoittaja on varmasti Bruce Lee, jonka ainoa muodollinen opetus on juuri Wing Tsun. Hän oli suurmestari Yip Manin oppilaana aikoinaan Hong Kongissa. Silloin kirjoitusasu oli Wing Chun. Uuden kirjoitusasun otti käyttöön suurmestari Leung Ting, joka muokkasi tyyliä ja teki siitä sellaisen kuin se on nykyään. Cogito Ergo Wing Tsun. Ajattelen, siksi Wing Tsun. Ajattelevan ihmisen kung fu. Systeemi. Ei kokoelma tekniikoita. Systeemin ja tekniikkakokoelman ero on se, että systeemi toimii, tekee vastustaja mitä tahansa. Kuinka Sifu Emin sopii kuvaan? Syntyjään Saksan turkkilainen tutustui moniin lajeihin ennen Wing Tsunia mutta siitä tuli hänelle tärkeä ja hänestä tuli erittäin tärkeä lajille. Voidaan sanoa, että hän "teki" lajin. Se, kuinka tämä tapahtui ja mitä siitä seurasi, on historiaa. 

Suunnilleen 18-vuoden iässä Emin haastoi Euroopan kiertueella olevan Wing Chun suurmestarin William Cheungin. Ja voitti tämän haasteen. Video on You Tubessa mutta kyseessä ei ole eeppinen kung fu mittelö tyyliin Hiipivä tiikeri piiloitettu lohikäärme. Hyvin modernin näköistä toimintaa. Tästä alkoi haasteiden aikakausi. Puhutaan yleisesti yli kolmesta sadasta paljain nyrkein käydystä ottelusta ilman sääntöjä, jotka Emin tänä aikana otteli ja voitti kaikki. Tästä johtuen, uskon, laji houkutteli pitkälti alussa kokeneempia kamppailijoita ja ehkä astetta kovaksi keitetympää joukkoa. Tästä Ruotsin järjestö sai opetuksen, kun ydinjoukko ryösti rahankuljetusauton kovin elokuva tyylisin ottein ja laji oli vähän aikaa pienessä vastatuulessa. Sifu Eminin maine oli kova. Hän on ollut useaan otteeseen kannessa alan julkaisuissa, kuten Black Belt ja Inside Kung Fu lehdissä. Hän on kouluttanut muua muassa FBIn terrorismin vastaisia yksiköitä, asevoimien erikoisyksiköitä ja poliiseja. Kaveriin oli rikottu pesäpallomailoja show mielessä. Kaikki tämä huomioon ottaen hänen tapaamisensa jännitti ensimmäistä kertaa. Muut kerrat olivat eri tavalla jännittäviä. Toimin sekä oppilaana että autonkuljettajana näissä kohtaamisissa. Taisin olla ainoa henkilö seurassa, jolla oli auto, tai vuoden 89 peugeot 309, jos sitä autoksi voi sanoa. 

Sifu puhui paljon. Hyvin paljon myös itsestään, mikä häiritsi joitain henkilöitä. Mielestäni hän hymyil lähes jatkuvasti ja ennen kaikkea hänellä oli pilke silmäkulmassa. Tämä yllätti suuresti, koska kyseessä oli kuitenkin yksi pätevimmistä ihmisistä aseettoman kamppailun alalla. Sifu kertoi avoimesti sillä hetkellä melko kuumana käyneestä välienselvittelystä Jiu Jitsun ykkösperheen kanssa. Kyseessä on luonnollisesti Graciet. Royce halusi UFC voittojen jälkeen otella Sifun kanssa. Kamerat, rahaa ja yleisöä oli ehdotus. Sifu kertoi meille leirillä asiasta omat ehtonsa, jotka hän oli ilmoittanut - ei kameroita, ei rahaa, ei sääntöjä. Ottelusta ei ikinä tullut mitään. Nämä olivat mielenkiintoisia aikoja olla kamppailija ja päästä kuulemaan taustoja suoraan asianosaiselta. Sifu ei koskaan näissä jutteluissa sanonut mitään pahaa toisesta puolesta, hän puhui heistä aina hyvin kunnioittavasti, vaikka oli "omiensa" seurassa. Tämä oli ensimmäinen asia, minkä hänestä tänään reflektoidessa muistin - rajaton itseluottamus ja karisma. Hänen ei tarvinnut korottaa ääntään, päteä tai tehdä temppuja. Tosin niitäkin hän teki. Liikutteli rintalihaksiaan, jutteli ihmisille niitä näitä päättömyyksiä ja oli vain yleisesti viihdyttävä. 

Hänen roolinsa kattojärjestössä oli vastata Pohjoisamerikan opetuksesta ja skandinaviasta. Eli hän asui Los Angelesissa ja seurusteli siellä esimerkiksi Sylvester Stallonen ja tämän kaltaisten kanssa. Naimisissa luonnollisesti näyttelijän kanssa, eikä minkään aivan tuntemattoman. Kun hän tuli tänne suuntaan, hän oli kuitenkin ihmiset huomioon ottava, hymyilevä ja välitön ihminen. Mieleeni on jäänyt Malmössa ollut viikon mittainen leiri, jonka sifu veti. Leirillä oli kung fu ihmisiä ympäri eurooppaa. Muistan kun treenasin eräänä päivänä jääkaappi-pakastin yhdistelmän kokoisen saksalaisen kanssa ja ison miehen kädet alkoivat väsyä. Sifu tuli paikalle häntä kannustamaan ja sanoi, että hän ei jaksa koska on niin iso, kun taas he (osoitti minua ja ystävääni) jaksavat tuntikausia. Sitten sifu sanoi meille, että olette tekin toki isoja. Mahtava huomion osoitus. Minuun teki vaikutuksen se, että hän jaksoi jakaa huomiota myös salin ulkopuolella. Saman leirin aikana törmäsimme sifuun kaupungilla treenien välissä ja hän neuvoi meille italialaisen jäätelöpaikan ja käski sanomaan Eminiltä terveisiä pitäjälle. Tietty menimme. Pakkohan se oli. Italialainen oli persoona hänkin ja kun sifu tuli paikalle vartin päästä, oli show valmis. 

Se, mitä sifun opetuksista voi oppia, sekä kamppailu-urheilua ajatellen tai yleensä. Perusteet. Sifu sanoi, että hänen harjoittelussaan perusasiat ovat äärimmäisen tärkeitä. Wing Tsunin peruslyönti on keskilinjaa pitkin tuleva suora isku, joita voi ketjuttaa yhteen, siitä nimi "chain punch". Olen kuullut monen sanovan, että lyönnissä ei ole voimaa, toisaalta olen nähnyt kun reilut satakiloa miestä lentää ilmassa pari metriä sen jälkeen. Sifu käytti aina isointa kaveria näytekappaleena. Lyönnin voima yhdistettynä ilmiömäiseen nopeuteen oli tehokas yhdistelmä. Kun kädet liikkuivat ei niitä nähnyt. Puhuttiin, että nopeus on siellä 10-14 iskua sekunnissa, kun sifun kädet liikkuivat. Itse pääsi ehkä 5-7 maksimissaan. Käsien nopeus perustuu rentouteen ja kun tekniikka on hallussa, voidaan siihen päästä. Toinen perusasia mitä hän painotti oli vahva jalkatyö. Jalat ovat perusta, johon lyöminen perustuu ja mistä liike alkaa. Vahvat jalat ovat kung fun edellytys. 

Toinen asia mistä hän puhui on kunnioitus. Hän painotti aina kunnioitusta muita lajeja kohtaan, kannusti opettelemaan niitä, tuntemaan niitä. Sifu sanoi myös, että Wing Tsunissa ensimmäiset 5 astetta on sitä missä opettelemme voittamaan muut tyylit, sitten siitä eteenpäin opetellaan voittamaan oma tyyli. Kunnioitus on tyylikästä ja tyylikkyyteen pitää aina pyrkiä. 

Perusasiat ovat tärkeät kaikessa tekemisessä. Ei salaiset tekniikat, ei näyttävät liikkeet vaan se perusasia, minkä opit kenties ensimmäisissä harjoituksissa, on kuitenkin se kaikista tärkein. Sama pätee moniin lajeihin ja moneen muuhun osa-alueeseen elämässä. Älä liiku eteenpäin ennenkuin olet siihen valmis ja palaa perusteisiin jatkuvasti. Tämä ei tarkoita ettei saa kehittyä, päinvastoin. Ei puu voi kasvaa isoksi, ellei sen juuret ole tarpeeksi syvällä, runko tarpeeksi vahva. Sama oppi menee yhdistys ja yritysmaailmaan. Liian nopea kehitys, ilman perusasioiden hallintaa luo raketin tapaan nousevan tarinan joka kuplan lailla poksahtaa yhtä nopeasti kuin on syntynyt. 

Olemme kestävän kehityksen ja pysyvän muutoksen asialla. On mahtavaa, jos kaikilta löytyy joku henkilö, joka innostaa, joka on opettanut jotain, mitä voi käyttää vielä vuosien ja vuosien jälkeen. Näitä asioita on hyvä pohtia välillä, jotta muistamme mistä olemme tulleet ja ymmärrämme paremmin minne oleme menossa ja mitä merkitsee tämä hetki. 

Kommentit

Suositut tekstit