Organisaatioiden neljä vuodenaikaa
Urheilu ja liike-elämä eivät ole samankaltaisia ja seuraavat eri lainalaisuuksia mutta ne saattavat kohdata ajoittain. Urheilun tavoitteet kuitenkin ovat jotain enemmän. Siinä on jotain pyhää kun selvitetään kuka kilpailijoista selvittää edessä olevan matkan nopeimmalla ajalla, hyppää korkeimmalle tai lennättää välineen pisimmälle. Liike-elämässä taas tärkeintä on se mitä jää viivan alle - voitto. Eikö niin?
Tämä on jonkinlainen optinen harha tai suorastaan harhaluulo. Molemmat ovat ihmisen luomaa toimintaa, joten miksi ne olisivat pohjimmiltaan niin erilaisia? Myynnin suhteen Seth Godin sanoitti hienosti B2B (yrityksille, kuten varmaan tiesit) ja B2C (kuluttajamyynti) eron, mikä on käytännössä se, että B2B myynnissä ihminen käyttää yrityksen eli jonkun toisen rahoja versus se, että kuluttajana käyttää omiaan. Markkinointi näille ryhmille on sama ja samaan ihmiseen siinä pyritään vaikuttamaan.
Miksi siis ihmisen rakentamat organisaatiot olisivat niin erilaisia urheilussa verrattuna liike-elämään?
Pitkän aikavälin seuranta osoittaa, että organisaatiot seuraavat usein samankaltaista sykliä kuin vuodenajat. Niillä on vain eri nimet. Organisaatioden vuodenajat ovat rehellisyyden, tehokkuuden, petollisuuden ja lunastuksen/anteeksiannon hakemisen aikakaudet.
Pikainen selostus Fordia esimerkkinä käyttäen.
Rehellisyyden aikakausi on se, kun lähdetään tekemään sitä omaa juttua ja kaikki on hienoa ja mahtavaa. Rakkaudesta lajiin. Ford alkoi tekemään autoja 1900-luvun alussa ja tämä oli aikana, kun työviikkoa ei oltu mitenkään säännöstelty eikä ollut ammattiliittoja. Ford otti käyttöön 40 tunnin työviikon ja julisti, että perhe on tärkeä eikä yksi päivä viikossa riitä työläiselle perheen parissa.
1950-luvulle tultaessa Ford toki edelleen välitti duunareista mutta tehokkuus oli mittari ylitse muiden. Alkoi tehokkuuden aikakausi ja tänä aikana malleja kuten Ford Mustang tuotettiin PALJON.
Petollisuuden aikakausi kiteytyy Ford Pintoon ja 1970-luvulle. Kyseinen malli on myös Times-lehden kaikkien aikojen 10 huonointa autoa listalla. Pinto-muistio on tähän yksi merkittävä syy. Pinton akilleen kantapää oli sen bensatankki, joka räjähti helposti liekkeihin peräänajojen yhteydessä. Fordin johto arvioi takaisinkutsun ja vian korjaamisen hinnaksi 125 miljoonaa. Mahdolliset korvaukset uhreille ja oikeudenkäyntikulutu arvioitiin 50 miljoonaan. Useista kuolemantapauksista huolimatta johto päätyi pienemmän kustannuksen periaatteella jättämään vian korjaamatta.
Lunastuksen aikakausi on se, kun herätään todellisuuteen ja tajutaan, että olemme muuttuneet hirviöksi. Ford ymmärsi 1990-luvulla etääntyneensä omista juuristaan ja asiakkaasta sekä hankkineensa paskan imagon siinä sivussa. Tätä lähdettiin korjaamaan ja kun talous romahti globaalisti 2008 ja valtio päätyi avustamaan autoteollisuutta estääkseen sitä romahtamasta Ford kiitti kohteliaasti apupaketista mutta ei ottanut sitä vastaan. Sen sijaan Ford lähti julkisesti kertomaan, että aikoo välttää tämän tukipaketin ja voittaa takaisin asiakkaidensa luottamuksen.
Ympyrä sulkeutuu. Tämä ei tapahdu hetkessä ja Ford käytti tähän matkaan suunnilleen 100 vuotta. Tätä tarkoitin pitkällä aikavälillä.
Siksi emme näe muutosta läheltä emmekä tässä hetkessä.
Tämä istuu urheiluun erinomaisesti.
Kaikki urheilun organisaatiot oli sitten kyseessä seura tai lajiliitto tai jokin muu lähtevät liikkeelle siitä, että ihmiset pääsevät harrastamaan, kilpailemaan ja osallistumaan lajiin, laji kehittyy ja menee eteenpäin. Tällä aikakaudella toiminta on hyvin orgaanista ja sen saavutukset ja palkinto ovat seurausta tekemisestä. Tämä on se vaihe, kun toiminta täyttää tarpeen ja se riittää. Urheilu voi hyvin, koska se on tekemisen tarkoitus.
Jossain vaiheessa tarpeen täyttäminen ei enää riitä vaan se pitää täyttää paremmin mutta halvemmilla täytteillä. Tässä vaiheessa aletaan laskemaan jäseniä ja lisenssejä ja aikaa käytetään parantamaan tapoja laskea ja laskemisen kriteerien viilaamiseen mutta tuote unohtaen. Tuote ei parane vaan päinvastoin koska enemmän on uusi parempi. Urheilu on jäämässä taka-alalle ja organisaatio alkaa kasvamaan ja vie resurssit itse urheilulta.
Tehokkuudella on rajansa ja tästä huomiosta alkaa petoksen aikakausi. Voidaan miettiä vielä laveammin toimintaa ja tapoja laskea sitä. Tässä vaiheessa esimerkiksi lajiliitto voi alkaa suoraan kusettamaan urheilijoita kuten Ford asiakkaitaan koska se tulee halvemmaksi kuin oman tehtävän täyttäminen. Tässä vaiheessa seurojen tukihakemukset hyödyntävät jokaisen porsaanreiän ja mahdollisen kiertoilmaisun, jotta saadaan muutama euro lisää tukea kaupungilta. Yhdestä tilasta tulee monta tilaa, koska se on mahdollista. Urheilu ei ole enää oleellista ja siitä on tullut toimiala. Organisaation kilpailukyky ja kasvu on merkittävä mittari. Rakkaus lajiin on vaihtunut itseihailuun.
Moni voi ajatella, että lunastus on paluu taaksepäin vaikka se on itseasiassa askel eteenpäin. Kyllä, ensin pitää ottaa askel taakse ja tarkastella itseään peilistä, ottaa etäisyyttä ja tehdä analyysi tilanteesta. Mihin on tultu ja kuinka paljon ollaan eksytty polulta. Tässä vaiheessa pitää pystyä nostamaan käsi ylös virheen merkiksi ja kantaa vastuu. Se on ainoa tapa lunastaa takaisin se luottamus, joka on menetetty ja asiakkaiden sekä kentän toimijoiden arvostus.
Fordin tapauksessa sykli vei 100 vuotta. Nykyään tämä tulee tapahtumaan nopeammin johtuen jo tiedon saatavuudesta ja leviämisen nopeudesta. Voit mennä hero to zero yhdessä yössä tai toisinpäin.
Tämä vaatii ihmisen evoluution vastaista ajattelua ja taistelua, sillä olemme tottuneet hitaisiin muutoksiin ja aivot menevät solmuun helposti jos pitää muuttua nopeasti. Muutoksiin joita ei havaitse arjessa eikä välttämättä edes yhdessä eliniässä pitäisi nyt pystyä tarttumaan hetkessä.
Tervetuloa urheiluun ja maailmaan, missä tämä kyky on merkittävä tekijä.
Toinen merkittävä ohje tehokkuuden jumaloimiseen ja petollisuuden välttämiseen työssä ja vapaalla tulee The Boys sarjan hahmolta. Life hack kaikkeen.
" Don't be a Cunt" - Billy Butcher
Kommentit
Lähetä kommentti